CSBE-SCGAB

Storage time effects on the soluble sugars concentration and pH of sweet pearl millet and sweet sorghum juice

Authors: Crépeau, M., M. Khelifi, A. Vanasse, M. Aider and A. Bertrand.
Description: Juice of sweet pearl millet and sweet sorghum can be extracted by mechanical pressing and then fermented to produce bioethanol. Since the juice contains a significant amount of soluble sugars, delays between the juice extraction and its transformation may be critical as sugars can degrade quickly. The main objective of this study was to determine the impact of storage time on sweet pearl millet and sweet sorghum juice pH and soluble sugars concentration. In 2013, the juice extracted from both crop species was stored at ambient temperature or under 4°C in a refrigerator up to 72 h. Juice was sampled every 24 h. In the 2014 experiment, the juice was stored at ambient temperature for 12 h and sampling was made after 0, 2, 4, 7, 8, 10, and 12 h. Obtained results showed that when the juice was refrigerated at 4oC, the pH and soluble sugars concentration remained stable throughout the 72 hours of storage. At ambient temperature, the total soluble sugars concentration significantly decreased during the first 24 h of storage of sweet sorghum juice (-17%) and between the first 24 to 48 h of sweet pearl millet juice (-29%). However, the total soluble sugars concentration did not vary in the juice of both crop species during the first 12 h of storage at ambient temperature. Producers have therefore up to a 12h-storage delay at ambient temperature after extraction before the need of a transformation process or the addition of preservation agents to avoid sugar degradation of the juice of both crop species.
Keywords: Sweet sorghum, sweet pearl millet, juice, sugars, storage, bioethanol.
Résumé: Le jus du millet perlé sucré et du sorgho sucré peut être extrait par pressage mécanique et fermenté par la suite pour en produire du bioéthanol. Comme le jus contient une quantité significative de sucres solubles et que ceux-ci peuvent se dégrader rapidement, les délais entre l’extraction du jus et sa transformation peuvent être critiques. L’objectif principal de cette étude était de déterminer l’impact du temps d’entreposage sur le pH du jus extrait du millet perlé sucré et du sorgho sucré ainsi que sur sa concentration en sucres solubles. En 2013, le jus extrait à partir de ces deux espèces fut entreposé à température ambiante ou à 4oC au réfrigérateur pendant 72 heures pendant lesquelles des échantillons furent prélevés toutes les 24 heures alors qu’en 2014, le jus fut entreposé à température ambiante pendant 12 heures et des échantillons de jus furent prélevés après 0, 2, 4, 7, 8, 10 et 12 heures. Les résultats ont montré que lorsque le jus est réfrigéré à 4oC, le pH et la concentration en sucres solubles restent stables pendant les 72 heures d’entreposage. Par contre, à température ambiante, la concentration en sucres solubles diminue significativement de 17% à partir des 24 premières heures d’entreposage pour le sorgho sucré et de 29% entre les 24 et 48 premières heures pour le millet perlé sucré. Cependant, la concentration en sucres solubles des deux espèces ne varie pas pendant les 12 premières heures d’entreposage à température ambiante. Les producteurs ont donc jusqu’à 12 heures de délai d’entreposage à température ambiante après l’extraction du jus sans devoir recourir à un procédé de transformation ou l’ajout d’agents de préservation pour éviter la dégradation des sucres du jus extrait du millet perlé sucré et du sorgho sucré.
Mots-clés: Sorgho sucré, millet perlé sucré, jus, sucres, entreposage, bioéthanol.
Technical field: Bioprocess Systems Engineering
Citation: Crépeau, M., M. Khelifi, A. Vanasse, M. Aider and A. Bertrand. 2017. Storage time effects on the soluble sugars concentration and pH of sweet pearl millet and sweet sorghum juice. Canadian Biosystems Engineering 59: 3.1-3.6.
Volume: 59
Issue: 1
Start page number: 3.1
End page number: 3.6
Publisher: Canadian Society for Bioengineering / Société Canadienne de Génie Agroalimentaire et de Bioingénierie
Contributor: R. Sri Ranjan
Date: March 10, 2017
Publication type:
  • Journal
Type: Text.Article
Format: PDF
Identifier: C17280
Coverage: Canada
Language 1: en
Language 2: fr
Rights: Canadian Society for Bioengineering / Société Canadienne de Génie Agroalimentaire et de Bioingénierie
Located in: Volume 59 (2017)

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