CSBE-SCGAB

Assessment of the Waste-to-Energy Potential from Alberta’s Food Processing Industry.

Authors: Ullah, M., V. Mahdi, A. Kumar and J. Bell.
Description: Alberta’s food processing industry is the second largest food waste producer after the household sector. Most of the waste currently produced from the food processing industry is landfilled. Decomposing landfill waste, moreover, emits greenhouse gases (GHG), which contribute to global warming. In this paper, we estimated the amount of food waste produced by Alberta’s food processing industry by developing a geographical information system (GIS)-based model with data from food processing companies in the province. The companies were selected such that all sizes, types, and geographic locations were considered. The information was gathered on the amount and characteristics of food waste, the location of the processing facilities, and the food waste disposal method and then the total amount of food waste generated in Alberta was estimated. In addition, GIS maps were created to show the distribution of food waste throughout the province and the availability intensity. Finally, we estimated the potential energy that could be produced in the form of biogas and electricity using Alberta’s food processing waste and mapped it as well. There is a potential to generate 852 GWh of electricity per year from Alberta’s food processing waste, which is about 1% of the province’s total electricity generation. This potential capacity could help in the development of waste-to-value-added facilities in Alberta.
Keywords: Food processing, food waste, Alberta, GIS, electricity
Résumé: L’industrie de la transformation des aliments de l’Alberta vient au deuxième rang des producteurs de déchets alimentaires après les ménages. La plupart des déchets qui sont produits par les industries de transformation sont enfouis. La décomposition de ces déchets enfouis produit des gaz à effet de serre (GHG) qui contribuent au réchauffement climatique. Dans cette étude, nous avons estimé la quantité de déchets alimentaires produits par l’industrie de la transformation alimentaire de l’Alberta en développant un modèle basé sur le système d’information géographique (SIG - GIS) et des données provenant des entreprises de transformation de la province. Les compagnies ont été sélectionnées de manière à ce que toutes les tailles, tous les types et tous les emplacements géographiques soient considérés. Les informations recueillies incluaient la quantité et les caractéristiques des déchets alimentaires, l’emplacement des installations de traitement et la méthode d’élimination des déchets. Ensuite, la quantité totale de déchets alimentaires produits dans la province de l’Alberta a été estimée. De plus, des cartes SIG ont été créées pour montrer la distribution des déchets alimentaires à travers la province ainsi que leur volume. Finalement, nous avons estimé l’énergie qui pourrait être produite sous forme de biogaz et d’électricité par ces déchets de transformation alimentaire et nous avons également cartographié ces données. Ces déchets ont un potentiel de production d’électricité de 852 GWh par an, ce qui représente environ 1% de la production totale d’électricité de la province. Cette capacité pourrait aider au développement d’installations de valorisation des déchets en Alberta.
Mots-clés: Transformation des aliments, déchets alimentaires, Alberta, GIS, SIG, électricité.
Technical field: Renewable Energy
Citation: Ullah, M., V. Mahdi, A. Kumar and J. Bell. 2017. Assessment of the Waste-to-Energy Potential from Alberta’s Food Processing Industry. Canadian Biosystems Engineering 59: 8.1-8.9.
Volume: 59
Issue: 1
Start page number: 8.1
End page number: 8.9
Publisher: Canadian Society for Bioengineering / Société Canadienne de Génie Agroalimentaire et de Bioingénierie
Contributor: R. Sri Ranjan
Date: May 26, 2017
Publication type:
  • Journal
Type: Text.Article
Format: PDF
Identifier: C17313
Coverage: Canada
Language 1: en
Language 2: fr
Rights: Canadian Society for Bioengineering / Société Canadienne de Génie Agroalimentaire et de Bioingénierie
Located in: Volume 59 (2017)

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