Marie-Josée Dumont is an Assistant Professor in the Department of Bioresource Engineering at McGill University. She obtained a Bachelor degree in Food Engineering (2003) and a Master degree in Chemical Engineering (2005) from l’Université Laval, and a PhD in Bioresource and Food Engineering from the University of Alberta (2010). From 2010 to 2012, she performed postdoctoral research at the University of Alberta and at Cerestech, a spinoff company of the Polytechnique de Montréal. In 2012, she joined McGill University as an Assistant Professor in the Department of Bioresource Engineering. Dr. Dumont`s research focuses on the valorization of agricultural feedstocks that are considered as industrial feedstocks or agricultural wastes. More specifically, she is interested in their characterisation in order to identify the potential of these materials. Further to the characterisation, their transformation into bio-based chemicals and materials for commodity and specialized applications are targeted. These materials are to be transformed into polymers, surfactant, bio-based fuels, and platform chemicals. Moreover, she currently serves as co-director for the Integrated Food and Bioprocessing Masters (non-thesis) Program and as advisor for undergraduate students enrolled in the Bioresource Engineering program. She is also a member of the Ordre des Ingénieurs du Québec, of the Canadian Society for Bioengineering, the American Society of Agricultural and Biological Engineers, and the Research Center for High Performance Polymer and Composite Systems. Marie-Josée Dumont is a worthy recipient of the Young Engineer of the Year Award.
Marie-Josée Dumont est professeure adjointe au Département de génie des bioressources de l'Université McGill. Elle a obtenu un baccalauréat en génie alimentaire (2003) et une maîtrise en génie chimique (2005) de l'Université Laval. Elle a complété son doctorat en 2010 au Département de génie biologie et alimentaire de l'Université de l'Alberta (2010). De 2010 à 2012, elle a effectué des travaux de recherche postdoctorale à l'Université de l'Alberta et au Cerestech, une société dérivée (spinoff) de la Polytechnique de Montréal. En 2012, elle a obtenu un poste de professeure adjointe au Département de génie des bioressources de l'Université McGill. Les travaux de recherche du Dr Dumont portent sur la valorisation des résidus et des matières primaires agricoles. C’est en les caractérisant qu’elle cherche à développer de nouveaux débouchés pour ces biomatériaux. Elle s’intéresse particulièrement à la production de biopolymères, de biosurfactants, de biocarburants biologiques et produits chimiques plates-formes. Elle est présentement co-directrice du programme de maîtrise intégrée en génie alimentaire et des bioprocédés (sans thèse) et elle agit à titre de conseillère pour les étudiants de premier cycle inscrits au programme d'ingénierie des bioressources. Elle est membre de l'Ordre des Ingénieurs du Québec, de la CSBE/SCGAB, de l’ASABE et du Centre de recherche sur les systèmes polymères et composites à haute performance.
Dr. Joy Agnew, P.Eng., has made and continues to make exceptional contributions to engineering for agricultural, food and biological systems through service to CSBE|SCGAB and ASABE and through extension, teaching, research, and professional engineering activities. In her capacity as the Director of the Applied Bioenergy Centre and as a Project Manager of Agricultural Research Services of the Prairie Agricultural Machinery Institute (PAMI), she is conducting and managing leading edge research and development and engineering work in a number of fields directly related to agricultural and biological engineering. These fields include use of biomass for energy production (including solid-state anaerobic digestion, large-scale biomass processing, biomass combustion for heat and electricity generation, and optimization of biomass logistics and supply chains), assessment and mitigation of greenhouse gas emissions from the agricultural industry, and grain storage & drying research and extension. Dr. Agnew’s work directly benefits producers as well as many other stakeholders in the agri-food industry. She is also a dedicated and talented engineering educator who teaches at the undergraduate level and also supervises and co-supervises graduate students. For all these reasons, Dr. Joy Agnew, P.Eng., is a worthy recipient for the 2017 CSBE|SCGAB John Turnbull Award.
De par son engagement dans les activités de la CSBE/SCGAB et l’ASABE, et ses activités professionnelles d'extension, d'enseignement et de recherche, la Dr. Joy Agnew, ing, a fait et continu de faire d’exceptionnelles contributions en génie pour les systèmes agricoles, alimentaires et biologiques. En sa qualité de Directrice du Applied Bioenergy Centre et en tant que chef de projet des services de recherche agronomique du Prairie Agricultural Machinery Institute (PAMI), elle mène et gère des projets de recherches de pointe et des travaux de développement et d'ingénierie dans plusieurs domaines liés au génie agricole et biologique. Elle s’intéresse tout particulièrement aux projets portant sur l'utilisation de la biomasse pour la production d'énergie (digestion anaérobie en milieu solide, les procédés de transformation à grande échelle, la combustion de biomasse pour la production de chaleur et d'électricité, et l'optimisation de la logistique et des chaînes d'approvisionnement), l'évaluation et la réduction des émissions de gaz à effet de serre dans l'industrie agricole, et la recherche le stockage et le séchage des grains. Les résultats des travaux du Dr Agnew sont utilisés par les producteurs agricoles et par de nombreux acteurs de l'industrie agroalimentaire. Elle est également une éducatrice en ingénierie dévouée et talentueuse qui enseigne au niveau de premier cycle et elle supervise ou co-supervise les étudiants diplômés. Pour toutes ces raisons, le Dr Joy Agnew, ing, est une candidate digne du prix John Turnbull de la CSBE/SCGAB pour l’année 2017.
Dr. Donald Petkau, P.Eng., P.Ag. is nominated for the Glenn Downing Award for 2017. Don grew up on a farm in rural Manitoba and graduated from the Department of Agricultural Engineering at the University of Manitoba in 1985. For the first two decades of his professional career, Don worked in industry for various companies affiliated with agriculture and engineering. From an initial role as an Agricultural Manager with Rogers Sugar in Winnipeg, Don moved to the Prairie Agricultural Machinery Institute (PAMI) in Portage la Prairie as the Manager of Agricultural Research and Development. A highlight of Don’s time with PAMI was a joint research project with agricultural engineers from both the University of Manitoba and the University of Saskatchewan that investigated mechanical harvesting of sea buckthorn berries and leaves. After spending time with MESH Technologies, during which he was responsible for the design and construction of a multi-million dollar flax straw production plant as Manager of Engineering, Don discovered a passion for teaching and started the next chapter of his career as a university educator. He completed a doctoral degree in the area of engineering design education and is currently a Senior Instructor in the Department of Biosystems Engineering at the University of Manitoba where he is responsible for introducing engineering students to the engineering design process and teaching agricultural machinery courses (including courses in “precision agriculture” which he developed) to agriculture students. In addition to his teaching responsibilities, Don has assumed the role of faculty advisor for the University of Manitoba’s ASABE ¼ scale tractor team (known as the University of Manitoba Association of Tiny Tractors (UMATT)). In this role, Don is able to share of his previous managerial experiences to help UMATT team members develop these important skills prior to entering the workplace. Don Petkau is a worthy recipient of CSBE/SCGAB’s 2017 Glenn Downing Award.
Dr. Donald Petkau, P.Eng., P.Ag. est le récipiendaire du prix Glenn Downing Award de la CSBE/SCGAB pour 2017. Don a grandi sur une ferme du Manitoba. Il a obtenu son diplômé du Département de génie agricole de l'Université du Manitoba en 1985. Au cours de sa carrière professionnelle, Don a travaillé pour plusieurs entreprises œuvrant dans les domaines de l’agriculture et du génie. Après avoir débuté en tant que gestionnaire agricole pour la compagnie Rogers Sugar de Winnipeg, Don a obtenu un poste de gestionnaire de la recherche et du développement agricoles au ‘Prairie Agricultural Machinery Institute’ (PAMI) à Portage la Prairie. Un point fort de la carrière de Don avec le PAMI a été un projet conjoint de recherche, avec des ingénieurs agricoles de l'Université du Manitoba et de l'Université de la Saskatchewan, qui a porté sur la mécanisation des baies et des feuilles d'argousier. Par la suite, Don a travallé pour MESH Technologies où il était responsable du service d’ingénierie charge de la conception et de la construction d'une usine de production de paille de lin de plusieurs millions de dollars. Puis, Don s’est découvert une passion pour l'enseignement et il a commencé le prochain chapitre de sa carrière en tant qu'éducateur universitaire. Il a complété son doctorat en éducation en design d'ingénierie et il est présentement instructeur sénior au Département de génie des biosystèmes de l'Université du Manitoba. Il enseigne des cours sur le processus de conception d'ingénierie, et sur les machineries agricoles (incluant un cours d’agriculture de précision qu'il a développée). Don est aussi le conseiller de l'équipe de l'Université de Manitoba (University of Manitoba Association of Tiny Tractors(UMATT)) pour la compétition de tracteurs d'échelle ¼ de l’ASABE. Don partager ses expériences de gestionnaire avec les membres de l'équipe pour les aider à développer ces compétences importantes avant d'entrer dans le monde du travail. Don Petkau est un digne récipiendaire du prix Glenn Downing 2017 de CSBE/SCGAB.
Now recognized a world expert in olfactometry, Denis Choinière started his career as a consultant in environmental engineering in 1999 with Consumaj Inc. of St Hyacinthe. At the onset and being responsible for the development of an Environmental Division at Consumaj Inc., Denis developed and started the operation of an odour measurement laboratory and acquired the knowledge to conduct air dispersion analyses. The olfactometre which Denis introduced at Consumaj Inc. was the McGill olfactometre which he helped develop during his M. Sc. studies at McGill University under the supervision of Dr. Suzelle Barrington. The olfactometre which Denis helped developed was unique in the fact that its octagonal configuration allowed for a more uniform distribution of air to all panellists. Furthermore, this olfactometre was fully automated, controlling the dilutions level between readings, registering the answers of the panellist and computing the results. Over the years, Denis perfected his knowledge of odour measurement, produced some 20 scientific papers on the subject matter and developed an improved model of the McGill olfactometre in 2011, where one model was sold in Europe in 2012.
Besides being an expert in olfactometry, Denis has continued to practice in the field of Environmental Engineering. He has designed several outstanding waste management systems, such as the first organic matter pelletizing plant in Quebec, in 2004 and several large composting centres. Denis Choinière is a worthy recipient for the 2017 CSBE|SCGAB Jim Beamish Award.
Denis Choinière a débuté sa carrière en tant que consultant en ingénierie environnementale en 1999 avec Consumaj Inc. de St Hyacinthe (QC). En tant que responsable de la division environnementale de Consumaj Inc., Denis a développé et mis en marche un laboratoire de mesure des odeurs et d’analyses de dispersion des contaminants dans l'air. L'olfactomètre utilisé chez Consumaj Inc. est l'olfactomètre qu'il avait lui-même contribué à développer lors de ses études en maîtrise à l'Université McGill sous la supervision du Professeur Barrington. Une des caractéristiques innovantes de cet appareil est sa configuration octogonale qui permet une distribution uniforme des échantillons d'air entre les panelistes. De plus, l’olfactomètre est entièrement automatisé permettant le contrôle du niveau de dilution entre les lectures, l’enregistrement des réponses et le calcul des résultats. Au fil des ans, Denis a perfectionné ses connaissances de la mesure des odeurs, et produit une vingtaine de documents scientifiques sur le sujet. En 2011, l’olfactomètre a été perfectionné et un modèle a été vendu à une société européenne en 2012. Denis est très actif dans le domaine du génie environnemental. Il a conçu plusieurs systèmes novateurs pour la gestion des déchets dont plusieurs grands centres de compostage et une usine de granulation de matières organiques.
Dr. Jitendra Paliwal received bachelors in Agricultural Engineering from G.B. Pant University (India) in 1994 and then M.Sc. (1997) and Ph.D. (2002) degrees in Biosystems Engineering both from the University of Manitoba. He is now a Professor with the Department of Biosystems Engineering at the University of Manitoba where he leads the imaging and spectroscopy research in the grain storage area. His work in developing hardware and software solutions is widely referred to by the designers of grain quality monitoring and assessment instruments. He teaches graduate and undergraduate courses in the area of instrumentation, digital imaging, vibrational spectroscopy, and technical communication.
Growing up as a child in India, Jitendra Paliwal wondered if it would ever be possible to tell how sweet an apple is without actually taking a bite out of it. Now as a professor with expertise in the area of machine vision and vibrational spectroscopy, he researches ways to peek inside biological tissues and cells – so we can assess much more than just the sweetness of a fruit. Jitendra joined the University of Manitoba as a graduate student in 1995 and continued on as a faculty after completing his PhD in 2002. He is a Professional Engineer registered in Manitoba. Jitendra's research is geared towards providing an abundant supply of safe and healthy food to human beings and livestock while keeping the carbon footprint to a minimum. The tools he uses include spectroscopy, imaging, chemometrics, and artificial neural networks.
Jitendra has contributed to the training of over 60 highly qualified personnel. His research work, so far, has resulted in over 60 scientific papers in international peer-reviewed journals. He has also authored or co-authored 65 conference papers and five book chapters. He is routinely invited at national and international events to talk about the current scientific advancements in the area of post-harvest storage of grain.
Jitendra is a member of CSBE/ASABE since 1996 and has served as an Associate Editor of Canadian Biosystems Engineering. He is also a registered member of Engineers Geoscientists of Manitoba (formerly APEGM) and is the current Chair of its Experience Review Committee. His contribution to the profession of engineering was recognized last year when he was appointed as a Fellow of Engineers Canada. Dr. Jitendra Paliwal is a worthy recipient for the 2017 CSBE|SCGAB John Clark Award.
Jitendra attributes the success of his research program to some very bright students and scholars that he has been fortunate to work with as well as his peers who he routinely collaborates with. With his students and research partners, he has published over 50 peered review articles in scientific journals. In 2012, Jitendra received the CSBE Young Engineer Award for his outstanding contribution to Biosystems Engineering. Jitendra is an exceptional professor, possessing the ability to both lead by example through his hard work and to promote the professional growth of others through timely assistance.
En grandissant en Inde, Jitendra Paliwal se demandait s'il serait possible de dire à quel point une pomme est sucrée sans mordre dedans. Maintenant, en tant que professeur possédant une expertise dans le domaine de la vision par ordinateur et de la spectroscopie vibratoire, il recherche des façons de voir à l'intérieur des tissus et des cellules, afin d'évaluer beaucoup plus que la douceur d'un fruit. Jitendra est entré à l'Université du Manitoba en tant qu'étudiant diplômé en 1995 et a continué sa carrière en tant que professeur après avoir complété son doctorat en 2002. Il est ingénieur agréé au Manitoba. La recherche de Jitendra vise à fournir un approvisionnement sûr et abondant de nourriture saine aux êtres humains et au bétail tout en minimisant l'empreinte de carbone. Les outils qu'il utilise comprennent la spectroscopie, l'imagerie, la chimiométrie et les réseaux neuronaux artificiels. Jitendra attribue le succès de son programme de recherche à ses étudiants et chercheurs avec lesquels il a eu la chance de travailler, et à ses pairs avec lesquels il collabore régulièrement. Avec l’aide de ses étudiants et de ses partenaires, ces travaux de recherche ont permis la réalisation d'une cinquantaine d'articles évalués par des pairs et publiés dans les revues scientifiques. En 2012, Jitendra a reçu le prix du ‘Jeune Ingénieur’ de la CSBE/SCGAB pour sa contribution exceptionnelle au génie des biosystèmes. Jitendra est un professeur exceptionnel qui possédant à la fois la capacité de mener par l'exemple de son travail et de promouvoir la croissance professionnelle des gens avec qui il travaille.