2018 Glenn Downing Award
Venkatesh Meda started at the Department of Agricultural and Bioresource Engineering (now, Chemical and Biological Engineering) at the University of Saskatchewan in August 2002. Prior to that, Dr. Meda worked as a Project Development Officer, Office of Vice-President, McGill University during 2000-2002. From 1994-2000, he was a graduate student and research assistant in Bioresource Engineering at McGill University. He has extensively participated in strategic discussion(s) /seminars conducted by CIDA, World Bank, Global Institute for Food Security (GIFS), ICRISAT on post-harvest engineering.
Dr. Meda has a well-established research program on utilising electro-technologies for handling and processing agri-food materials. His expertise in mechanical optimization of a grape harvester and the development of a double shoot on a disc drill have received industry recognition (Case New Holland, Inc.). His collaborative initiatives with the Prairie fruit growers resulted in technology development for appropriate processing for harvesting, cleaning and drying operations which aided in revitalisation of Saskatchewan’s fruit industry.
Dr. Meda completed several research projects under the Agricultural Bioproducts Innovation Network grants during 2007-2011 connecting researchers across Canada, AAFC (Agriculture and Agri-Food Canada), and Industry partners in bioenergy, biofuels and bioproducts. For the past few years, Dr. Meda has been working in projects dealing with utilisation of electromagnetic energy for downstream processing across the value-chain; crop flow modeling; co-product utilisation in bio refineries, and most recently in the Protein Industries Canada Supercluster effort.
Dr. Meda was awarded as ‘distinguished Professor’ by Karunya University, India in 2011 and NIFTEM, Government of India (2014, 2018) for his outstanding contributions in the field of Food, Chemical & Biological Engineering. He has supervised several M.Sc./Ph.D/PDFs and published in high quality journals. Dr. Meda’s enthusiasm continues to thrive on integrating approaches to food systems ultimately addressing global food security challenges.
Venkatesh Meda a débuté au Département de génie agricole et des bioressources (aujourd'hui, génie chimique et biologique) à l'Université de la Saskatchewan en août 2002. Auparavant, le Dr Meda a travaillé comme agent de développement de projet, vice-président, Université McGill, de 2000-2002. De 1994 à 2000, il était étudiant et assistant de recherche en génie des bioressources à l'Université McGill. Il a participé activement à des discussions stratégiques / séminaires organisés par l'ACDI, la Banque mondiale, l'Institut mondial pour la sécurité alimentaire (GIFS), l'ICRISAT sur l'ingénierie post-récolte.
Dr. Meda a un programme de recherche sur l'utilisation des électrotechnologies pour la manipulation et le traitement des matériaux agroalimentaires. Son expertise en optimisation mécanique d'une moissonneuse et le développement d'une perceuse à disque ont été reconnus par l'industrie (Case New Holland, Inc.). Ses initiatives de collaboration avec les producteurs de fruits des Prairies ont abouti au développement d’un traitement approprié des opérations de récolte, de nettoyage et de séchage, qui a contribué à la revitalisation de l'industrie fruitière de la Saskatchewan.
Dr. Meda a réalisé plusieurs projets de recherche dans le cadre des subventions du Réseau d'innovation pour les bioproduits agricoles de 2007-2011, mettant en contact des chercheurs d’ AAC (Agriculture et Agroalimentaire Canada) et des partenaires industriels de la bioénergie, des biocarburants et des bioproduits. Au cours des dernières années, le Dr. Meda a travaillé sur des projets portant sur l'utilisation de l'énergie électromagnétique pour le traitement à travers la chaîne de valeur; modélisation de la gestion des denrées; l'utilisation de coproduits dans les raffineries de biocarburants et, plus récemment, dans le cadre du projet ‘Supercluster’ sur la protéine.
Le Dr. Meda a été nommé «Professeur distingué» par l'Université de Karunya en Inde en 2011, et reconnu par NIFTEM, et le Gouvernement de l'Inde (2014, 2018) pour ses contributions exceptionnelles dans le domaine de l'ingénierie alimentaire, chimique et biologique. Il a supervisé plusieurs M.Sc./Ph.D/PDF et publié dans des revues de haute qualité. L'enthousiasme du Dr. Meda continue à prospérer en intégrant de nouvelles approches aux systèmes alimentaires qui répondent aux défis de la sécurité alimentaire mondiale.