CSBE/SCGAB Awards
Each year, the CSBE/SCGAB presents Awards and Grade of Fellows to celebrate and encourage excellence within the Canadian bioengineering community. Please consider nominating a member.

2018 John Clark Award

Oon Doo

Oon-Doo Baik is a Professor at the Department of Chemical and Biological Engineering at the University of Saskatchewan. Oon-Doo has taught Modeling of Food Processes, Modeling in Biosystems, Transport Processes, and Food and Bioproducts Engineering, courses needed in the understanding of unit operations during food and bioproduct processing. His research has been on the use of electro-technologies for food processing and storage applications, heat and mass transfer processes, extraction of bio-components and biomass processing. Oon-Doo’s research group reported inherent non-uniform temperature distributions during RF heating based on theoretical and experimental determination. Through 3-D multi-physics simulations, his group also determined the magnitude of selective heating during RF assisted disinfestation to kill insect pests without significant damaging grain qualities. They also suggested a new concept of applicator for inline RF disinfestation. Oon-Doo has been active in attracting funding for his research for a total amount of $ 2.3 M over his tenure at the University of Saskatchewan. He has co-authored 60 peer-reviewed journal articles, and 53 conference presentations. He has made 27 invited presentations in different conferences on such as seafood processing, modeling and simulation of processing operations, radio frequency applications in food processing and extraction of bio-active compounds.

Oon-Doo Baik est professeur au Département de génie chimique et biologique de l'Université de la Saskatchewan. Oon-Doo a enseigné la modélisation des procédés alimentaires, la modélisation de biosystèmes, les processus de transport et l'ingénierie des aliments et des bioproduits, tous des cours nécessaires à la compréhension des opérations unitaires durant le traitement des aliments et des bioproduits. Ses recherches ont porté sur l'utilisation des électrotechnologies pour le traitement et de stockage des aliments, sur les procédés de transfert de chaleur et de masse, sur l'extraction de bio-composants et sur le traitement de la biomasse. Le groupe de recherche d'Oon-Doo a rapporté des distributions de température non uniformes inhérentes au chauffage par fréquence radio (RF) basées sur des déterminations théorique et expérimentale. Grâce à des simulations multi-physiques en 3D, son groupe a également déterminé l'ampleur du chauffage sélectif pendant la désinfestation assistée par RF pour tuer les insectes nuisibles sans endommager significativement la qualité des grains. Ils ont également suggéré un nouveau concept d'applicateur pour la désinfestation RF. Oon-Doo a été actif en attirant des fonds pour ses recherches pour un montant total de 2,3 M $ au cours de son mandat à l'Université de la Saskatchewan. Il est co-auteur de 60 articles de revues avec comité de lecture et de 53 présentations de conférence. Il a fait 27 présentations invitées dans différentes conférences sur le traitement des fruits de mer, la modélisation et la simulation des opérations de traitement, les applications RF dans la transformation des aliments et l'extraction de composés bioactifs.