2024 Young Engineer of the Year Award
Dr. Ashutosh Singh is an Associate Professor in the School of Engineering at University of Guelph. He obtained a Bachelor of Technology degree in Biotechnology (2007) from Vellore Institute of Technology, India and a Master (2010) and PhD (2014) Degree in Bioresource Engineering from McGill University. He performed postdoctoral research at Dalhousie University, Truro Campus and joined University of Guelph as an Assistant Professor in 2015. The food research lab headed by Dr. Singh focuses on the valorization of food and agricultural byproducts into consumable food products, functional ingredients and nanoparticles, and design and development of microfluidic electrochemical biosensors for detection of food allergens and contaminants. His research group also works on various multidisciplinary research areas including application of Terahertz radiation for maintenance of food safety and quality, and removal of heavy metals such as chromium VI from wastewater. Dr. Singh is an active member of the Professional Engineers Ontario, of the Canadian Society for Bioengineering and the American Society of Agricultural and Biological Engineers. Till Date Dr. Singh has published over 60 peer reviewed journal papers, 6 books chapters, edited 2 books and has supervised over 20 undergraduate students, 15 M.A.Sc students, 13 MEng students, 1 postdoctoral fellow and has graduated 3 Ph.D. students. Dr. Singh has made remarkable and unmatchable contributions to food and agricultural engineering, professional education, mentorship, and leadership.
Ashutosh Singh est professeur agrégé à l'École d'ingénierie de l'Université de Guelph. Il a obtenu un baccalauréat en biotechnologie (2007) au Vellore Institute of Technology, en Inde, ainsi qu'une maîtrise (2010) et un doctorat (2014) en génie des bioressources à l'Université McGill. Il a effectué des recherches postdoctorales à l'Université Dalhousie, campus de Truro, et a rejoint l'Université de Guelph en tant que professeur adjoint en 2015. Le laboratoire de recherche alimentaire dirigé par le Dr Singh se concentre sur la valorisation des aliments et des sous-produits agricoles en produits alimentaires consommables, en ingrédients fonctionnels et en nanoparticules, ainsi que sur la conception et le développement de biocapteurs électrochimiques microfluidiques pour la détection d'allergènes et de contaminants alimentaires. Son groupe de recherche travaille également sur divers domaines de recherche pluridisciplinaires, notamment l'application du rayonnement térahertz pour le maintien de la sécurité et de la qualité des aliments et l'élimination des métaux lourds tels que le chrome VI des eaux usées. M. Singh est un membre actif de l'Ordre des ingénieurs de l'Ontario, de la Société canadienne de bio-ingénierie et de l'American Society of Agricultural and Biological Engineers. À ce jour, M. Singh a publié plus de 60 articles dans des revues avec comité de lecture, 6 chapitres de livres, édité 2 livres et supervisé plus de 20 étudiants de premier cycle, 15 étudiants à la maîtrise en sciences, 13 étudiants à la maîtrise en génie, 1 chercheur postdoctoral et diplômé 3 étudiants au doctorat. M. Singh a apporté une contribution remarquable et inégalée à l'ingénierie alimentaire et agricole, à la formation professionnelle, au mentorat et au leadership.