2017 Young Engineer of the Year Award
Marie-Josée Dumont is an Assistant Professor in the Department of Bioresource Engineering at McGill University. She obtained a Bachelor degree in Food Engineering (2003) and a Master degree in Chemical Engineering (2005) from l’Université Laval, and a PhD in Bioresource and Food Engineering from the University of Alberta (2010). From 2010 to 2012, she performed postdoctoral research at the University of Alberta and at Cerestech, a spinoff company of the Polytechnique de Montréal. In 2012, she joined McGill University as an Assistant Professor in the Department of Bioresource Engineering. Dr. Dumont`s research focuses on the valorization of agricultural feedstocks that are considered as industrial feedstocks or agricultural wastes. More specifically, she is interested in their characterisation in order to identify the potential of these materials. Further to the characterisation, their transformation into bio-based chemicals and materials for commodity and specialized applications are targeted. These materials are to be transformed into polymers, surfactant, bio-based fuels, and platform chemicals. Moreover, she currently serves as co-director for the Integrated Food and Bioprocessing Masters (non-thesis) Program and as advisor for undergraduate students enrolled in the Bioresource Engineering program. She is also a member of the Ordre des Ingénieurs du Québec, of the Canadian Society for Bioengineering, the American Society of Agricultural and Biological Engineers, and the Research Center for High Performance Polymer and Composite Systems. Marie-Josée Dumont is a worthy recipient of the Young Engineer of the Year Award.
Marie-Josée Dumont est professeure adjointe au Département de génie des bioressources de l'Université McGill. Elle a obtenu un baccalauréat en génie alimentaire (2003) et une maîtrise en génie chimique (2005) de l'Université Laval. Elle a complété son doctorat en 2010 au Département de génie biologie et alimentaire de l'Université de l'Alberta (2010). De 2010 à 2012, elle a effectué des travaux de recherche postdoctorale à l'Université de l'Alberta et au Cerestech, une société dérivée (spinoff) de la Polytechnique de Montréal. En 2012, elle a obtenu un poste de professeure adjointe au Département de génie des bioressources de l'Université McGill. Les travaux de recherche du Dr Dumont portent sur la valorisation des résidus et des matières primaires agricoles. C’est en les caractérisant qu’elle cherche à développer de nouveaux débouchés pour ces biomatériaux. Elle s’intéresse particulièrement à la production de biopolymères, de biosurfactants, de biocarburants biologiques et produits chimiques plates-formes. Elle est présentement co-directrice du programme de maîtrise intégrée en génie alimentaire et des bioprocédés (sans thèse) et elle agit à titre de conseillère pour les étudiants de premier cycle inscrits au programme d'ingénierie des bioressources. Elle est membre de l'Ordre des Ingénieurs du Québec, de la CSBE/SCGAB, de l’ASABE et du Centre de recherche sur les systèmes polymères et composites à haute performance.