2018 Young Engineer of the Year Award
Satyanarayan Dev is an Assistant Professor in the Biological Systems Engineering Program in the College of Agriculture and Food Sciences at Florida A&M University (FAMU) and an Adjunct Professor in the Chemical & Biomedical Engineering Department at the FAMU-FSU Joint college of Engineering, Tallahassee, FL. Before joining FAMU in 2015, he served as an Assistant Professor at A’Sharqiyah University in the Sultanate of Oman for three years. He obtained his Master’s and Doctoral degrees from McGill University, Montreal in 2007 and 2010 respectively. He worked as a Postdoctoral Fellow in the Department of Agricultural and Biological Engineering at the Pennsylvania State University as well as in the Department Chemical Engineering at Ecole Polytechnique de Montreal in 2011 and 2012 respectively. He was awarded the Outstanding Young Researcher of the Year award in June 2017 by the Florida Section of ASABE. He has won several outstanding oral presentation and poster presentation awards as well as superior paper awards from the ASABE and the International Congress of Engineering and Food. His research projects have focused on food safety, value addition, nutritional quality, process optimization, modeling and simulation of food processing operations, electromagnetic equipment design for food processing, sustainable cold chain as well as thermo and biochemical conversion of biomass. Dr. Dev has published more than 100 technical publications, of which 37 are peer reviewed publications in journals and indexed conference proceedings, 10 book chapters and a book.
Satyanarayan Dev est professeur adjoint au programme de génie des systèmes biologiques du Collège des sciences de l'agriculture et de l'alimentation de l'Université A & M de Floride (FAMU) et professeur adjoint au Département de génie chimique et biomédical du Collège mixte d'ingénierie FAMU-FSU, Tallahassee, Floride. Avant de rejoindre la FAMU en 2015, il a été professeur adjoint à l'Université A'Sharqiyah dans le Sultanat d'Oman pendant trois ans. Il a obtenu sa maîtrise et son doctorat de l'Université McGill à Montréal en 2007 et 2010 respectivement. Il a travaillé comme boursier postdoctoral au Département de génie agricole et biologique de la l’Université d’État de Pennsylvanie ainsi qu'au Département de génie chimique de l'École Polytechnique de Montréal en 2011 et 2012 respectivement. Il a reçu le prix du meilleur jeune chercheur de l'année en juin 2017 par la section Floridienne de l'ASABE. Il a remporté plusieurs prix pour présentation orale et présentation d'affiches exceptionnelles ainsi que des prix de qualité supérieure de l'ASABE et du Congrès international de l'ingénierie et de l'alimentation. Ses projets de recherche portent sur la sécurité alimentaire, la valeur ajoutée, la qualité nutritionnelle, l'optimisation des procédés, la modélisation et la simulation des opérations agroalimentaires, la conception d'équipements électromagnétiques pour la transformation alimentaire, la chaîne du froid durable et la conversion biochimique. Dr. Dev a publié plus de 100 publications techniques, dont 37 sont des publications dans des revues évaluées par des pairs et des actes de conférence indexés, 10 chapitres de livres et un livre.